Vergeten vrouwen - vernissage

vr 21 februari 2020 (18.30)

Vrouwelijke kunstenaars ontdekken de 'Collectie Kortenberg'

Vernissage op uitnodiging

Meer dan 20 vrouwelijke kunstenaars antwoorden op werken van 'vergeten vrouwen', opgediept uit het archief van de beeldende therapie in het UPC KU Leuven. Ontdek de tentoonstelling van een buitengewoon inspirerende dialoog in hartje Leuven.
 

Type evenement: 
Muziek, theater, beeldende kunst
Prijs: 
€0

Programma: 

18.30 | Onthaal

19.00 | Inleiding
Franky Depickere, gedelegeerd bestuurder Cera 

19.15 | Lezing
dr. Erik Thys, psychiater UPC KU Leuven en vzw KAOS

 

Waar?

Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven
Route
Cera bereiken

 

Vergeten vrouwen

In het psychiatrisch centrum op campus Kortenberg werden tot de jaren 1970 uitsluitend vrouwen – vaak gedwongen – opgenomen. Ze leefden afgezonderd van de samenleving en werden de facto ‘vergeten’. 

Beeldende therapie

Dankzij de beeldende therapie die het universitair psychiatrisch centrum sinds 1963 als een van de eerste centra in Europa aanbood, konden sommige patiënten zich echter artistiek ontplooien, zich uit de vergetelheid werken en zich van het stigma bevrijden.  

Artistieke passie

Het UPC KU Leuven nodigde hedendaagse vrouwelijke kunstenaars uit om zich te laten inspireren door een selectie uit het oudste werk van de omvangrijke 'Collectie Kortenberg', het archief van werken uit de beeldende therapie van het ziekenhuis. De tentoonstelling vertelt op die manier een verhaal over artistieke passie, psychische kwetsbaarheid, stigma en vrouw-zijn. 

Deelnemende kunstenaars

Werk van Eva Beazar, Marijs Boulogne, Fia Cielen, Anne Daems, Ellen De Meutter, Ciel Huybrechts, Ekaterina Kaplunova, Franciska Lambrechts, Myriam Loyens, Valérie Mannaerts, Hana Miletić, Sophie Nys, Els Opsomer, Ria Pacquée, Indra Struyven, Iphigenia Tillieu, Ana Torfs, Anne-Mie Van Kerckhoven, Lien Van Ranst, Nanou Vandecruys, Leen Voet, Katrien Van Wambeke, Sophie Whettnall en anderen.

Samenstelling

Erik Thys, Sofie Mulier en Mike Michiels in samenwerking met Richard Venlet (scenografie).

 


Vergeten vrouwen is een samenwerking van Z.org KU Leuven met Metaforum, CERA en vzw KAOS, met de steun van Commissie Actuele Kunst KU Leuven. 

Vergeten vrouwen - Tentoonstelling

24 februari tot en met 17 april 2020

Lees alle info


 

payment options
Vergeten vrouwen - tentoonstelling UPC KU Leuven in Cera Leuven
Inschrijven voor de vernissage kan tot en met 17 februari 2020.

Blijf op de hoogte