Autismespectrumstoornis
Expertisecentrum autisme - Atmosfeer
Aanbod
Atmosfeer is een multidisciplinair diagnostisch centrum. Je kan er als volwassene met een (vermoeden van) autismespectrumstoornis terecht voor:
Referentiecentrum Oost-Vlaams-Brabant en Limburg
Atmosfeer is onderdeel van het Expertisecentrum autisme van het UPC KU Leuven, een door de Vlaamse overheid erkend referentiecentrum voor autisme. Aanmelden kan enkel als je in Oost-Vlaams-Brabant of in Limburg woont. De consultaties vinden plaats in een van de twee antennes.
Woon je in een andere regio? Informeer je bij je vertrouwde zorgverlener in welk centrum je terechtkan. De vzw Participate geeft een overzicht van de Vlaamse referentiecentra autismespectrumstoornis.
- Antenne Oost-Vlaams-Brabant
UPC KU Leuven, campus Kortenberg
Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg
- Antenne Limburg
Jessa Ziekenhuis, campus Virga Jesse
Stadsomvaart 11
3500 Hasselt
Diagnostisch onderzoek
- Het diagnostisch onderzoek in Atmosfeer gebeurt op basis van meerdere gesprekken, testen en vragenlijsten. Daarbij gaat er aandacht naar een eventueel samengaan met een andere stoornis of secundaire klachten.
- Indien mogelijk worden je ouders, je partner of andere familieleden mee uitgenodigd op gesprek. Zij kunnen bijkomend informatie geven over je functioneren, zowel nu als in je kindertijd.
- Na het diagnostisch traject volgt een adviesgesprek. Daarin denken de experts in het team mee na over mogelijke behandelvormen en helpen verwijzen, in overleg met je behandelaar.
- De intensieve onderzoeken worden meestal ingepland op enkele halve dagen, gespreid over enkele weken.
Aanmelden
Aanmelden gebeurt via een aanmeldformulier (in online platform nexuzhealth), in te dienen door de verwijzer.
Contact afspraken
02 758 06 65 (bel op di-woe-do)
atmosfeer [at] upckuleuven.be
Tarieven
De overheid erkent het Expertisecentrum autisme van het UPC KU Leuven – waar Atmosfeer deel van uitmaakt – als referentiecentrum. Het diagnostisch onderzoek gebeurt hierdoor aan terugbetalingstarief. Maar de complexiteit van het onderzoek maakt een standaard bijkomend persoonlijkheidsonderzoek noodzakelijk. Hiervoor is het tarief 850 euro (jaarlijks geïndexeerd). Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je 570 euro.
Behandelcoördinatie
Als je als volwassene een diagnose autismespectrumstoornis hebt en reeds ondersteund wordt in een professioneel zorgnetwerk, dan kan je in Atmosfeer terecht voor behandelcoördinatie. Het doel is om zorgpartners in je vertrouwde netwerk op elkaar af te stemmen en dat zorgnetwerk verder uit te bouwen. Het expertenteam van Atmosfeer biedt zelf geen behandeling aan. Medewerkers van Atmosfeer volgen wel je behandelplan mee op en (her)evalueren wanneer nodig.
Aanvraag
Een aanvraag voor behandelcoördinatie gebeurt door je behandelend arts of psycholoog.
- Vul samen met je behandelaar (psycholoog/orthopedagoog/huisarts/neuroloog/psychiater) het aanmeldformulier in.
- atmosfeer [at] upckuleuven.be (subject: Aanvraag%20link%20voor%20beveiligd%20aanleveren%20aanvraagformulier%20diagnostisch%20onderzoek) (Vraag Atmosfeer) om een beveiligde link
- Bezorg via die beveiligde link je ingevulde formulier
Download aanmeldformulier behandelcoördinatie
Atmosfeer onderzoekt vervolgens je aanvraag en koppelt terug.
Vragen?
bel op di-woe-do
atmosfeer [at] upckuleuven.be
Zorgteam Atmosfeer
- dr. Nele De Vriendt, psychiater
- dr. Victor Jaecques, psychiater in opleiding
- dr. Niklas Van Hulle, psychiater in opleiding
- Stefaan Vertommen, klinisch psycholoog
- Esra Tiren, klinisch psycholoog,
- Jona Lans, klinisch psycholoog
- Laura Lambrechts, klinisch psycholoog
- Maud Vansteeland, klinisch psycholoog
- Leen Gielen, psychologisch assistent
- Kathleen Reumers, maatschappelijk werker