Familie en naasten

Als een familielid of vriend van je wordt opgenomen, blijf je als naaste dikwijls met vragen zitten. Aarzel daarom niet om de psychiater van de afdeling of een andere zorgmedewerker aan te spreken. Zij staan klaar om zoveel mogelijk uitleg te geven of te ondersteunen. Dat kan tijdens een bezoek op de afdeling of telefonisch.

Wens je een uitgebreid gesprek? Maak dan bij voorkeur een afspraak. Je vindt de nodige contactgegevens op de afdelingspagina's op deze website. 

Bekijk overzicht afdelingen


Vraag raad aan familie-ervaringsdeskundige

Binnen het ziekenhuis staat, naast het zorgteam van je naaste, ook een familie-ervaringsdeskundige voor je klaar. Stephanie Vandenplas is je aanspreekpersoon als je extra steun of informatie over familieherstel zoekt, of indien je graag je verhaal met een ervaringsdeskundige wil delen.

Stephanie Vandenplas, familie-ervaringsdeskundige

02 758 17 43

stephanie.vandenplas [at] upckuleuven.be

 

Ervaring en kennis delen

Als naaste van een patiënt kan je heel veel steun vinden bij lotgenoten die hetzelfde meemaken. Je vindt begrip bij mekaar en je kan ervaringen delen om met bepaalde problemen beter om te gaan. Los van ons ziekenhuis bestaan er heel wat organisaties voor familieleden van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. Ze helpen contacten leggen. En ze doen inspanningen om gedegen informatie te verstrekken, ook naar het brede publiek.

Aanbevolen organisaties


Kindvriendelijke ruimte

Op Campus Kortenberg kan je terecht in ’t Salon: een kindvriendelijke ruimte die ter beschikking staat voor je gezin, met speelgoed, gezelschapsspelletjes en ook kinderboeken rond het thema psychische kwetsbaarheid.

Reserveer ’t Salon via je afdeling.

Bekijk overzicht afdelingen


Je kind in opname

Als je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen is dat een ingrijpende ervaring. Onze medewerkers doen al het mogelijke om te zorgen dat je kind zich veilig en geborgen weet. En ook voor jou als ouder staan onze zorgmedewerkers klaar: heb je vragen of maak je je zorgen, aarzel dan niet om hen aan te spreken.

Om schoolachterstand te beperken kan je kind zowel op campus Gasthuisberg als campus Kortenberg een beroep doen op de ziekenhuisschool. Je verpleegkundige geeft je graag meer uitleg.

Als ouder opgenomen: hoe gaat het met je kinderen? 

Als je als ouder in je opvoedingstaak gehinderd wordt door een psychische moeilijkheid, is het voor je kinderen niet vanzelfsprekend om in evenwicht op te groeien. Binnen ons ziekenhuis voorzien we daarom extra ondersteuning om jouw veerkracht en die van je opgroeiende kinderen te versterken. Waar nodig bieden we bijkomende hulpverlening. De extra zorg is mogelijk dankzij onze Kopp-werking, waarbij Kopp staat voor kinderen van ouders met psychische problemen.

Lees meer op kindreflex.be