Persoonlijkheidsmoeilijkheden | dialectische gedragstherapie dagprogramma
afdeling De Weg
De Weg is een ambulant therapeutisch centrum voor volwassenen tussen 18 en 65 jaar met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Het centrum biedt dialectische gedragstherapie aan, een intensieve behandeling voor mensen met een langdurig patroon van emotionele ontregeling. Centraal in de therapie staat de balans tussen acceptatie – begrip voor jezelf – en verandering – vaardigheden aanleren.
Om een traject te volgen op De Weg dien je je minimaal twee en maximaal drie halve dagen per week te kunnen vrijmaken. Het therapeutisch team van De Weg stemt zijn behandelaanbod zoveel mogelijk af op de andere rollen en verplichtingen die je hebt. Waar dat niet mogelijk is, is de verwachting dat je het traject prioriteit geeft.
Hoe je zelf aanmeldt
- je belt zelf naar de afdeling en motiveert je aanmelding
- je ontvangt een vragenlijst die je invult en meebrengt naar de intake
- je komt bij de psychiater(-assistent) op intake
Aanmelden kan op maandag-, woensdag- en donderdagvoormiddag van 9 tot 12 uur.
Fase behandelvoorbereiding
Indien je in aanmerking komt voor het programma, start je met twee opstartdagen.
- daarin breng je het administratieve luik in orde
- daarin volg je infosessies over wat je van het traject kan verwachten, zodat je een geïnformeerde keuze kan maken om je te verbinden aan het traject
In deze fase starten ook de individuele gesprekken met je individuele coach om de doelstellingen van het traject vast te leggen in het behandelcontract.
Behandelfase
- Wekelijks aanbod
- Vaardigheidstraining in groep: je leert gedragsvaardigheden aan en oefent ze in vier modules: mindfulness, emotieregulatie, intermenselijke vaardigheden en frustratietolerantie.
- Skillslabs in groep: je verdiept je vaardigheden en oefent aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven.
- Je houdt individuele gesprekken met de coach. Daarbij ligt de focus op je motivatie versterken en hulp om je vaardigheden toe te passen in het dagelijkse leven.
- Na zes maanden bespreek je samen de betrokken teamleden het traject dat je hebt doorlopen. Daarop wordt het verdere verloop bepaald. Het traject duurt in principe één jaar.
- Telefonische consultatie: de mogelijkheid bestaat om tijdens een moeilijke situatie door je coach ondersteund te worden om de aangeleerde vaardigheden toe te passen.
- Aanbod voor het netwerk: psycho-educatiesessie bij opstart en netwerktrainingen om de negen weken, met als doel het netwerk de vaardigheden te leren kennen en die samen in te oefenen.
- Er is een mogelijkheid om een module middelenmisbruik te volgen, indien je middelen gebruikt als coping.
Nazorggroep
De optie bestaat om een tweewekelijkse sessie te volgen na het doorlopen van je volledig traject.
Meer weten over dialectische gedragstherapie?
- De DGT-vaardigheden (Marsha Linehan)
Raadpleeg het handboek dat zowel de trainers als de deelnemers van het DGT-traject gebruiken. - Youtube-video over dialectische gedragstherapie