joris.vandenberghe [at] upckuleuven.be
Functie 
psychiater-psychotherapeut
Specialisaties 
liaisonpsychiatrie, ethische aspecten van psychiatrie
Afdelingen 

BIO

Joris Vandenberghe is volwassenenpsychiater, psychotherapeut en doctor in de medische wetenschappen. Hij doceert onder andere medische psychologie aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en is de verantwoordelijke voor de liaisonpsychiatrie van UZ Leuven, campus Gasthuisberg. Daarnaast maakt hij deel uit van het team van Reakiro, een inloophuis dat opvang, informatie, groeps- en individuele begeleiding biedt aan mensen met een euthanasievraag of een aanhoudende en weloverwogen doodswens.

Zijn onderzoeksdomeinen zijn de liaisonpsychiatrie en de ethische en juridische aspecten van de geestelijke gezondheidszorg, onder andere euthanasie, wilsonbekwaamheid, gedwongen opname en het gebruik van dwang. Joris Vandenberghe is lid van de Ethische Commissie Zorg van UZ Leuven, van het Ethisch Comité van UPC KU Leuven, van het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek en van het bestuur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Als universitair stagemeester neemt hij verantwoordelijkheid voor de opleiding van de assistenten, samen met prof. dr. Pascal Sienaert.

prof. dr. Joris Vandenberghe, psychiater-psychotherapeut UPC KU Leuven