80-plus en alleen thuis: oudste groep alleenwonenden groeit ongezien snel
Het tempo waarin de groep alleenwonende ouderen groeit, neemt de komende 30 jaar ongeziene proporties aan. Tegen 2050 is één op de vier alleenwonenden in Vlaanderen 80 of ouder. Ouderenpsychiater Satya Buggenhout leidt het mobiele team dat ouderen met een psychische kwetsbaarheid thuis ondersteuning biedt.
Als de overheid er niets aan doet, zijn heel veel mensen gedoemd tot eenzaamheid. Dat scenario moeten we volgens ouderenpsychiaters vermijden. Geïsoleerd leven verhoogt de kwetsbaarheid. Ze verwijzen naar het risico op psychische problemen, als angst en depressie. Ook de kans op suïcide is reëel. Belgische mannen ouder dan 75 jaar hebben het hoogste risico om te overlijden door zelfmoord.
Er zijn sinds een aantal jaar wel iets meer initiatieven om mensen met psychische problemen aan huis te helpen. Het OudReachTeam van het UPC KU Leuven is een voorbeeld. Dat komt in actie als anderen opmerken dat een oudere het thuis moeilijk heeft, achterdochtig wordt of het huishouden niet langer gerund krijgt. ‘We proberen op korte termijn met oplossingen te komen. Soms starten we psychotherapie aan huis op. Maar vaak proberen we ook een netwerk rond zo'n oudere te creëren', zegt verantwoordelijke Satya Buggenhout. Het team schakelt dan thuisverpleegkundigen of gezinsverzorgers in of legt contact met een dagcentrum of een lokale vereniging. Zulke trajecten opstarten is niet altijd evident. ‘Niet elke oudere staat open voor hulp.'
Dr. Satya Buggenhout superviseert het mobiele team voor zorg voor ouderen +65