De mens is geen machine. Psychiater Stephan Claes over draagkracht en mildheid

Niet meekunnen wordt door de hardwerkende Vlaming ervaren als een schande. Volgens psychiater Stephan Claes moeten we het anders aan boord leggen. “Kunnen we afrekenen met dat zelfkritische perfectionisme, zonder dat we naast elke Vlaming of Nederlander een therapeut moeten zetten?” Claes houdt in het aprilnummer van Weliswaar een verrassend pleidooi voor mededogen, zelfkennis, vergeving en dankbaarheid.

Als hoogleraar Psychiatrie (KU Leuven) en psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU leuven (UPC KU Leuven) ervaart Stephan Claes wat er op zijn patiënten en studenten weegt. Een grote groep mensen worstelt met zichzelf en heeft mentale klachten, stress, depressieve gevoelens. We mogen hen niet in de steek laten, schrijft hij in De gestreste samenleving. “Het klassieke medische model faalt hier, met als gevolg dat er allerlei diagnoses worden gesteld waarvan de validiteit betwistbaar is, en die onderling een sterke verwevenheid vertonen.” Is dit een falen van de maatschappij?

Stephan Claes: “De maatschappij dat zijn wij allen. Ook als je zou zeggen dat veel van onze problemen worden veroorzaakt door onze manier van leven, dan moet je toegeven dat die levensstijl onze eigen keuze is. We willen die vrijheid. We willen de kans om ons te realiseren in een complexe wereld. Dat ga je niet van vandaag op morgen veranderen door de schuld op de samenleving te leggen, of op het kapitalisme. Ik denk dat we zelf moeten proberen om anders naar ons leven te kijken. We mogen niet bezwijken onder de druk die we onszelf opleggen.”

Lees het volledige interview | Weliswaar