Kinder- en jeugdpsychiatrie timmert mee aan rookvrije generatie

Persbericht | 31 mei 2021

Werelddag zonder tabak

Op Werelddag zonder tabak is de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven volledig rookvrij. In de gebouwen kon je uiteraard al niet meer roken, maar nu verdwijnen ook de rookhoeken en is roken in de nabije omgeving van de jongeren taboe. Ook de jongeren zelf kunnen dus niet meer roken op de campus. Onderzoek toont aan dat personen met een psychische kwetsbaarheid tientallen jaren levenswinst kunnen boeken met een gezondere levensstijl.

Roken wordt aan het zicht van de kinderen en jongeren van de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven onttrokken. Zien roken, doet roken en jong geleerd is oud gedaan. Daarom wil het UPC KU Leuven mee timmeren aan een rookvrije generatie. Door de intense manier van samenleven in de K-dienst in een kwetsbare episode, is er een verhoogde kans dat jongeren tijdens hun verblijf rookgedrag van andere jongeren of volwassenen overnemen. Om kinderen en jongeren niet in de verleiding te brengen, maakt de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie ook de omgeving van al haar afdelingen rookvrij – dus ook de rookhoeken in de nabijheid verdwijnen.

Een derde minder oversterfte tegen 2030

Een psychiatrische aandoening kan leiden tot een minder gezonde levensstijl. Patiënten met een psychische kwetsbaarheid bewegen minder, eten ongezonder en zijn vaker roker. Dat zorgt ervoor dat ze gemiddeld 20 jaar aan kwalitatieve levensjaren inboeten. Reden te meer om aan preventie te doen, te beginnen bij de jongere generaties. Prof. dr. Mieke Vermandere, UPC KU Leuven: “De WHO wil niet voor niets de oversterfte van patiënten met een psychiatrische aandoening tegen 2030 met liefst een derde naar omlaag halen. Blijkt dat liefst twee derde van die oversterfte vermijdbaar is. De oversterfte bij mensen met een psychische kwetsbaarheid is vaak te wijten aan een ongezonde levensstijl en de nevenwerkingen van de psychofarmaca die ze moeten innemen: meer hongergevoel bijvoorbeeld, wat op zijn beurt kan leiden tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten. Ze roken ook vaker.”

Nieuw onderzoek: collaboratieve zorg voor betere levensstijl

Je levensstijl aanpassen is niet eenvoudig. Om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan te moedigen ook goed voor hun lichaam te zorgen, moet de zorg haar krachten bundelen. Daarom start het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven samen met het UPC KU Leuven en UZ Leuven in september een onderzoek naar hoe het een model van collaboratieve zorg rond de patiënt kan ontwikkelen. Het onderzoek gebeurt bij ouderen met een psychiatrische aandoening en hun omgeving. “Wat we bij oudere patiënten vaststellen aan gezondheidseffecten van hun levensstijl en medicatie kan ons leren hoe we beter aan preventie kunnen doen en hoe we latere problemen bij de jongere generaties kunnen voorkomen. Dat past in de huidige tendens en laatste inzichten. De jeugdafdelingen strikt rookvrij maken is alvast een volgende stap in de goede richting.”

Aftrap op Werelddag zonder tabak

De rookstop start in alle huizen van Vleugel K en de afdelingen Beaufort, Fordulas, PASO, k-ADO en De Kade op maandag 31 mei: Werelddag zonder tabak.

Prof. dr. Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie: “Dit initiatief komt er op vraag van heel wat medewerkers in onze dienst en na aftoetsen bij de jongeren. Er is gelukkig al een neerwaartse trend in het rookgedrag bij minderjarigen. Tegelijk zijn jongeren kwetsbaarder voor verslaving naarmate ze op jongere leeftijd beginnen te roken. We willen hen een rookvrije omgeving aanbieden om hen zeker niet aan te moedigen om te roken. We zorgen ervoor dat ze tijdens hun verblijf nergens in contact komen met rookgedrag. Voor sommige jongeren zal het een hele aanpassing worden, want tot nu toe konden adolescenten, mits toestemming van hun ouders, roken op daartoe aangeduide plaatsen rond het ziekenhuis en tijdens uitstappen. Hun rookstop zal een bijkomende focus van de begeleiding worden.”