Muziek creëren en uitvoeren doet wonderen

Veel patiënten met langdurige psychose hebben creatief muzikaal talent, maar komen nooit tot een effectieve creatie. In een nieuwe methode begeleiden muziektherapeuten hen naar een compositie én uitvoering in een ensemble. Het proces geeft een boost aan het welzijn.

In haar studie Composition+ onderzochten muziektherapeuten prof. Katrien Foubert en prof. Jos De Backer hoe je een patiënt met muzikaal talent, die kampt met langdurige psychose, kan helpen om te slagen in een muzikale creatie. Ze koos voor een aanpak waar improviseren en componeren met elkaar verweven zijn.

“Het therapeutisch proces gaat in drie fases”, legt de muziektherapeut uit. “In wat we graag benoemen als ‘de ouverture’ gebeurt de muzikale anamnese en werkt de therapeut met de patiënt een of meer improvisaties uit tot bruikbare thema’s met variaties. Die vormen de basis voor het ontstaan van een compositie tijdens het ‘doorwerken’, om in samenwerking met een componist een muzikaal verhaal te schrijven. Als ‘coda’ volgen repetities met muzikanten, een opname van de opvoering en de nabespreking met de patiënt.

Twaalf sessies

“We zien heel mooie resultaten met deze methode”, benadrukt Katrien Foubert. “Als je alleen musiceert leidt het creatieve proces vaak tot een stagnatie. In onze nieuwe aanpak kunnen we dat vrij snel counteren. In twaalf therapiesessies gaan we een intensieve dialoog met de patiënt aan en komen we tot een bevredigend resultaat. Patiënten aanmoedigen in hun creatieve en exploratieve vaardigheden, doet wonderen om opnieuw een actieve rol op te nemen en verbinding te zoeken in de maatschappij.”

Winst voor de patiënt

  • een nieuw afgewerkt en uitgevoerd muziekstuk voor de patiënt
  • minder sociale isolatie
  • meer eigenwaardegevoel
  • meer creativiteit en muziekplezier
  • meer sociaal welbevinden

 

Bekijk de video over muziektherapie bij patiënten met psychose