Praten helpt. Met een professional én met je omgeving.

Gaat het ooit over? En vertel ik er het best over aan mijn omgeving? Eén op de tien Belgen heeft ooit een depressie, toch wordt er nog vaak te weinig over gepraat. Onder meer psychiater en professor Stephan Claes beantwoord vragen van lezers van het Nieuwsblad over depressie.

Ik heb nu al meer dan 7 jaar een depressie. Ik heb heel wat therapieën gedaan, ­verschillende trajecten in dagtherapie, volledige ­opname, verschillende ­soorten medicatie … Gaat dit ooit over? - Jana

“In het algemeen moeten mensen die aan een depressie lijden niet té pessimistisch zijn over de uitkomst”, zegt psychiater en professor Stephan Claes (UPC KU Leuven). “Velen maken het door en genezen. Er blijft vaak wel een kwetsbaarheid bestaan, waardoor je het later in je leven nog eens moeilijk kan krijgen.”

“Maar er is wel een kleinere groep die een depressie heeft die behandelingsresistent is”, zegt Claes. “Bij wie het lijkt dat niets nog werkt of beterschap brengt. Voor die mensen zou ik aanraden om voldoende door te gaan met medicatie en te zoeken naar het antidepressivum dat het best werkt, in plaats van altijd bij hetzelfde te blijven. Zo nodig kan ook elektroconvulsietherapie (ECT) overwogen worden. Daarnaast zijn er nog enkele nieuwe therapieën in opmars, zoals een type ketamine dat je als neusspray kan gebruiken.”

Werkt psychotherapie echt bij mensen met een ­depressie? - Pieter

“Zeker voor niet al te zware depressies werkt psychotherapie zeer goed”, zegt professor Claes. “Wellicht zelfs beter dan medicatie. Bij ernstigere varianten is medicatie aangewezen, maar het best in combinatie met therapie. We zien helaas vaak het omgekeerde gebeuren: dat er heel snel naar medicatie gegrepen wordt en de therapie achterwege blijft.”

(...)

Lees het artikel | Nieuwsblad