Vrees voor veroudering?
In Sonoor, de podcast van KU Leuven, spreekt ouderenpsychiater Mathieu Vandenbulcke over de strijd tegen dementie, onze angst om ouder te worden en het recept voor een gelukkige oude dag.
Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke is ouderenpsychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven en directeur van het Leuven Brain Institute. Hij behandelt onder meer ouderen met dementie, depressies of psychoses, en zoekt naar een verklaring.
“In de geheugenkliniek observeren we patiënten, brengen we hun ziektegeschiedenis in kaart, en doen we neuropsychiatrisch onderzoek. Via hersenscans brengen we het brein in beeld. Die informatie proberen we te linken aan symptomen of gedragsveranderingen.”
Hoewel hij veel ellende te zien krijgt, is Vandenbulcke zelf niet bang om ouder te worden. “Veroudering wordt te vaak als iets negatiefs gezien. We associëren het met zorg en last, ziekte en afhankelijkheid ... Terwijl ouder worden eigenlijk goed is voor ons mentaal welzijn. Ouderen richten zich meer op de positieve aspecten van het leven en zijn emotioneel stabieler. Ook depressies komen minder vaak voor in die leeftijdscategorie. Als de clichés rond ouderdom bevestigd worden, is er geen sprake van ‘normale’ veroudering. Dan is er iets meer aan de hand.”
Gelukkig ouder worden heeft ook deels te maken met aanvaarding, zegt hij.
Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke behandelt onder meer ouderen met dementie, depressies of psychoses, en zoekt naar een verklaring.