Waarom slaap je lichter als je ouder wordt?
Slaap je minder diep naarmate je ouder wordt? Dat is normaal, maar je hebt nog steeds evenveel slaap nodig. Ouderenpsychiater Maarten Van Den Bossche, UPC KU Leuven, legt in EOS uit waarom en geeft tips voor betere nachtrust.
Je slaap verandert je hele leven lang: van de lange, diepe slaap van een pasgeborene tot de lichtere, gefragmenteerdere slaap op latere leeftijd. Vooral vanaf veertig à vijftig jaar merken mensen dat hun nachtrust minder wordt. Ouderen slapen korter, worden vaker wakker en doorlopen moeilijker diepe slaap- en REM-fases. Dit past binnen het natuurlijke verouderingsproces waarbij ook hersengebieden zoals de 'master clock' (de nucleus suprachiasmaticus) kunnen krimpen en de synchronisatie van het dag-nachtritme onder invloed van daglicht minder efficiënt verloopt.
Andere factoren die bijdragen zijn veranderingen in hormonen zoals melatonine, oestrogeen en progesteron. Vooral vrouwen in de menopauze ervaren hierdoor vaak slaapproblemen. Ook reageren ouderen gevoeliger op cafeïne, wat hun slaap verder kan verstoren.
Belangrijk is dat je niet minder slaap nodig hebt als je ouder wordt – gemiddeld blijft dat zo’n 7,5 uur per nacht. Slaaphygiëne, zoals regelmaat en voldoende blootstelling aan natuurlijk licht overdag, kan helpen om de nachtrust te verbeteren.
Prof. dr. Maarten Van Den Bossche: "Veel mensen denken dat ze minder slaap nodig hebben als ze ouder worden, maar dat klopt niet. De slaapbehoefte blijft gelijk. Wat wel verandert, is de slaapkwaliteit."
Lees
Prof. dr. Maarten Van Den Bossche is psychiater en psychotherapeut. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het psychiatrische luik van het Slaapcentrum op campus Gasthuisberg.