Elke patiënt met dementie is anders. Mathieu Vandenbulcke pleit voor een inclusieve aanpak

Dementie is een van de grote uitdagingen van de toekomst. Net daarom is het belangrijk om met een open blik naar de betekenis en behandeling van de ziekte te kijken. Volgens prof. dr. Mathieu Vandenbulcke moeten we vooral ook de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren.

Mathieu Vandenbulcke is ouderenpsychiater aan het UPC KU Leuven en gewoon hoogleraar neurowetenschappen aan de KU Leuven. Hij is bovendien bekend uit de reeks Topdokters (VIER). “Als je over dementie nadenkt, dan heb je het over het leven in het algemeen”, zegt hij in Weliswaar. Vandenbulcke is ervan overtuigd dat een andere aanpak van de ziekte een groot maatschappelijk nut kan hebben. “Een mentaliteitswijziging heeft echter weinig impact als je er geen sociaal beleid tegenover plaatst.”

Als je over dementie nadenkt, dan heb je het over het leven in het algemeen”, zegt Vandenbulcke. Hij is ervan overtuigd dat een andere aanpak van de ziekte een groot maatschappelijk nut kan hebben. “Een mentaliteitswijziging heeft echter weinig impact als je er geen sociaal beleid tegenover plaatst.”

Waarom wil u dementie op een holistische manier benaderen?

“De oplossingen voor dementie kunnen niet enkel uit een dokterskabinet komen. Het aanbod van de medische wereld is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd, zeker wat de diagnose en het begrijpen van de ziekte betreft. Zeer recent zijn er ook voorzichtig positieve berichten op vlak van behandeling, maar we kunnen de ziekte van Alzheimer nog niet genezen. De centrale vraag luidt dus: hoe kunnen we het leven van mensen met dementie echt verbeteren? Dementie heeft een impact op alle levensdomeinen. Vandaar dat er geen eensluidend antwoord op die vraag bestaat. Je moet vanuit verschillende invalshoeken en disciplines naar de ziekte kijken.”

“Alleen door middel van een multidisciplinaire aanpak kan je het leven van mensen met dementie verbeteren. Op initiatief van Metaforum (KU Leuven) is er enkele jaren geleden een interdisciplinaire denktank over dementie opgericht, waaraan ook ik heb deelgenomen. Dat was het moment waarop we hebben besloten om onze ideeën neer te schrijven, met het boek Dementia and Society als resultaat. Iedereen kijkt naar dementie vanuit zijn eigen perspectief. Ik geef een voorbeeld: autorijden met dementie. Als je uitzoekt hoe je daarmee moet omgaan krijg je een complex verhaal waarin biomedici, ethici, politici en verkeerskundigen aan het woord komen.”

Lees het volledige interview op weliswaar.be  

Lees meer over Dementia and Society

Lees meer over Rimpelingen in het hoofd van ouderen

 

Labels: