'Na zeven jaar leer ik nog elke dag bij'
Werken in het UPC KU Leuven?
Chloé Moureau, leefgroepbegeleider tieners
Chloé Moureau begeleidt net als Esther Milh een leefgroep op de medisch-psychologische kliniek (MPK) van het UPC KU Leuven op campus Gasthuisberg. Het gaat om een groep tieners tussen elf en vijftien jaar, die doorgaans acht weken in het ziekenhuis verblijven. In die tijdspanne krijgen zij een ruim aanbod van individuele – of groepstherapie. ‘We besteden de nodige aandacht aan hun competenties en aan hun moeilijkheden of valkuilen,’ legt Chloé uit.
Praktisch, pedagogisch en therapeutisch
‘Onze job als leefgroepbegeleider houdt in dat we de jongeren begeleiden in het dagelijks leven. We staan ook stil bij hun functioneren, en reiken daar verschillende hulpmiddelen voor aan. Zoals een gesprek of een schrijfopdracht.
We werken vaak op drie niveaus. Praktisch in het dagelijks leven begeleiden en ondersteunen. Pedagogisch de jongeren begrenzen, leren onderhandelen en structureren. En therapeutisch reflecties maken en linken leggen tussen gedrag en emoties.’
Leefgroepen
‘Ik werk al zeven jaar op MPK in leefgroep 3, voor tieners tussen twaalf en veertien jaar.
Maar MPK heeft verschillende leefgroepen. Er is een dagkliniek voor baby’s, peuters en kleuters, een voor kinderen van lagere schoolleeftijd, voor pubers. En je kan meedraaien in de observatiewerking, behandel- of dagwerking. Voor medewerkers zijn er daardoor altijd uitdagingen en groeikansen.'
Gestart zonder ervaring
Ik heb orthopedagogie gestudeerd en bij mijn afstuderen bleef mijn kennis over kinderpsychiatrie eerder beperkt. In eerste instantie lag dat ook niet binnen mijn interessegebied.
Maar ik heb spontaan gesolliciteerd bij deze dienst. Daarvoor heb ik wat informatie opgezocht op het internet. Toen ik mocht beginnen had ik geen ervaring in de psychiatrische zorg. Ik ben gestart om het te proberen, om te kijken of het mijn ding kon worden. Bovendien was het ziekenhuis voor mij ook goed gelegen, qua woon-werkverkeer dus een groot voordeel.
Contact met jongeren
Ik werk hier ondertussen zeven jaar en doe mijn werk nog steeds heel graag! Ik heb het gevoel dat ik nog elke dag dingen kan bijleren. Zowel van de jongeren die we begeleiden, als van de collega’s en het team waarmee we samenwerken.
Ik haal voldoening uit het contact met de jongeren, de opbouw die hierin kan zitten, of de moeilijkheid die je soms tegenkomt maar waar je als team toch kan door geraken.
Er zijn ook wel momenten dat de jobinhoud niet te onderschatten valt, geen enkele dag is hetzelfde. Dat vraagt ook telkens opnieuw de nodige creativiteit en flexibiliteit om de dag te starten.
Hoeveel uren werk je per week?
Ik werk voltijds, dus ongeveer 38 uur per week. Al komen daar natuurlijk soms extra vergader- of overlegmomenten bij. Ook bij een crisissituatie kan het aantal uren wel stijgen.
Zou je je werk aanraden aan vrienden?
Dat hangt ervan af. Sommige vrienden zie ik deze job doen, anderen niet.
Het is een job waar je voldoening kan uithalen, maar die ook wel de nodige investering vraagt.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Geen idee, dat hangt ervan af. Ik ben nu nog heel tevreden met mijn job en het loon dat ik ontvang. Ik vind het ook belangrijk om een job te kunnen doen die ik graag doe. Er voldoening uit halen en me goed voelen in het werk dat ik doe, is minstens even belangrijk.