's Morgens een meisje, 's avonds een jongen

Sommige adolescenten cultiveren, zoekend naar een identiteit, hun non-binariteit. Laat ze die ruimte, gun hen de tijd, zeggen hoofdverpleegkundige Jens De Vleminck en psycholoog Rudy Vandenborre in Knack.

Afdeling De Kade hield op 2 februari 2022 de studiedag 'Kwier' en bracht nationale en internationale experts samen om over de kwestie non-binariteit en (trans)gendervragen bij adolescenten te debatteren. Naar aanleiding van de studiedag brengt Knack er een uitgebreid artikel over. 

Twijfels over de seksuele identiteit zijn in de adolescentenjaren schering en inslag. Volkomen normaal, vinden de psychologen van De Kade. ‘Adolescenten zijn per definitie queer. Het is hun taak om de dingen ter discussie te stellen, en om de samenleving een geweten te schoppen’, benadrukt De Vleminck. ‘Dan is het geen toeval dat sommige adolescenten, vanuit hun zoektocht naar een identiteit, hun non-binariteit cultiveren. Het is een spel. ’s Morgens meisje, ’s avonds jongen. Wel, laat ze die ruimte.’ 

‘Sommige ouders zijn bang om hun kinderen iets te misgunnen’, zegt Rudy Vandenborre. ‘Ze krijgen het gevoel onmiddellijk te moeten meegaan met wat zoon of dochter vertelt. Soms wil men hun worsteling metéén oplossen, desnoods met medische ingrepen. In plaats van hen voldoende tijd te gunnen.’
 

Lees 's Morgens een meisje, 's avonds een jongen | Knack

 

identiteit_stocksy_txp046c9c4cnmp200_lr_4x3.jpg

Naar aanleiding van 'Kwier', de studiedag die de afdeling voor adolescenten De Kade hield op 2 februari brengt Knack een uitgebreid artikel over adolescentie, queer en non-binariteit.