“We gaan met jonge kinderen om op een manier die geen enkele volwassene zou pikken”

De lat moet wat lager – of zelfs veel lager – voor ouders van een jong kind. Dat zegt kinderpsychiater Binu Singh (43) in haar nieuw boek Van hart tot hart. “Goed genoeg is goed, vind ik. Je kan niet elke moeilijkheid vermijden.” Het is net dat wat Singh wil meegeven in het boekje in zakformaat dat ze uitbrengt voor de zevende verjaardag van Kleine K, het therapeutisch dagziekenhuis voor kinderen tussen 0 en 6 jaar van het UPC KU Leuven.

“Het is géén opvoedboek en geen knoest van een theoretisch werk. Het zijn bedenkingen rond jonge kinderen, gestaafd door wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring. Ik wil vooral bewustwording creëren over hoe je naar je leven en de samenleving kan kijken vanuit het standpunt van het kind.”

(...) "Mensen doen alsof baby's van een andere planeet komen. Natuurlijk is hun lichaam nog niet volgroeid, maar hun gevoelsleven is hetzelfde als dat van ons. Baby's begrijpen ontzettend veel. Ze zijn meesters in non-verbale communicatie. Het zijn sociale wezens die vooral in sociale interactie groeien. Een gebrek eraan kan er zelfs voor zorgen dat een baby sterft zonder enige andere medische oorzaak, zo is uit verschillende observaties gebleken. Een jong kind heeft nood aan verbinding, aan hechtingsfiguren die écht aanwezig zijn en emotioneel beschikbaar. Iedereen trouwens.”

Lees “We gaan met jonge kinderen om op een manier die geen enkele volwassene zou pikken” | Het Nieuwsblad

Bekijk het interview met Binu Singh op ROB tv