De juiste psycholoog vinden voor je probleem is nog steeds geen sinecure

Dat psychotherapie heel wat mensen kan helpen, staat wetenschappelijk buiten kijf. Toch is nog steeds nauwelijks te voorspellen of therapie bij iemand aanslaat. Prof. Ronny Bruffaerts leidt onderzoek dat de zoektocht naar therapie in België in kaart brengt.  

(...)

De drempel om bij psychische problemen professionele hulp te zoeken is de afgelopen jaren sterk verlaagd. Terwijl het vroeger not done was om te zeggen dat je naar de psycholoog ging, is het met name voor de jongere generaties even normaal om professionele hulp in te roepen bij mentale problemen als bij fysieke. Die veranderende attitude tegenover mentale gezondheid wordt ook bevorderd door initiatieven van de overheid, die jaarlijks 165 miljoen euro investeert in de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Professoren Ronny Bruffaerts (KU Leuven) en Fabienne Glowacz (ULiège) berekenden dat Belgen nu gemiddeld vier jaar wachten voor ze hulp zoeken, terwijl dat tot voor kort gemiddeld tien jaar duurde. 

Dat psychotherapie heel wat mensen kan helpen, staat wetenschappelijk buiten kijf. Toch is het nog steeds nauwelijks te voorspellen of therapie bij iemand aanslaat. ‘Ik vond therapie erg belastend voor mijn geest, en dat kon ik op dat moment niet gebruiken.’

Lees het artikel op demorgen.be