Persbericht | UPC KU Leuven zet deuren open tijdens Open Geestdagen

Dr. Binu Singh, prof. dr. Dirk De Wachter, zanger/acteur Mathias Vergels en alle medewerkers van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven) zetten op zondag 8 oktober 2023 de deuren open tijdens de eerste Open Geestdagen in Vlaanderen. De bezoeker krijgt de unieke gelegenheid om in de fascinerende wereld van de geestelijke gezondheid te stappen en te zien hoe het universitair psychiatrisch centrum talloze aspecten van de geestelijke gezondheidszorg bestrijkt.

Of je nu meer wil weten over een gezonde geest in een gezond lichaam of over nieuwe behandelingen en innovatief onderzoek, het gevarieerde programma zit boordevol infosessies en workshops waaraan de bezoeker actief kan deelnemen. Professionals en ervaringsdeskundigen delen hun kennis, informeren je over de zorgondersteunende diensten van het UPC KU Leuven en staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Je kan deelnemen aan een sessie voeltekenen, yoga of klimtherapie. Prof. dr. Dirk De Wachter en dr. Binu Singh gaan met elkaar in gesprek. Mathias Vergels (Lowieke uit Thuis) treedt op met zang en gitaar. En op een tentoonstelling kan je een blik werpen op het masterplan voor de nakende herontwikkeling van de volledige campus Kortenberg. Uit 40 activiteiten kan de bezoeker zijn programma samenstellen – ’s morgens op Campus Gasthuisberg, in de namiddag op Campus Kortenberg.

Ambassadeur Dirk De Wachter

Met de Open Geestdagen wil de benefietorganisatie Te Gek!? mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg. Zorgnet-Icuro zet mee de schouders onder de Open Geestdagen. Dirk De Wachter, psychiater bij het UPC KU Leuven, is één van de ambassadeurs van de Open Geestdagen: “Wat we hard nodig hebben, zijn grote deurloze openingen waar mensen zonder enige hinder en zonder drempels terechtkunnen, heel vaak bij elkaar, bij mantelzorgers, familie, ervaringswerkers. Ik zeg dit vaak als een boutade maar als we een beetje meer elkaars psychiater zouden zijn, zou dit heel wat wachtlijsten in de piramide van hulp besparen. We moeten bij elkaar terechtkunnen, met elkaar kunnen spreken over de lastigheden van het leven, over onze miserie, onze moeilijkheden. En als blijkt dat er toch extra hulp nodig is, laten we elkaar dan begeleiden naar de deur op een kier, de deur van de professionele zorg.”

Open Geestdagen in het UPC KU Leuven

10 tot 13 uur Campus Gasthuisberg
14 tot 17 uur: Campus Kortenberg
upckuleuven.be/opengeestdagen

Open Geestdagen UPC KU Leuven opendeurdag 8 oktober 2023

Virtual reality therapie

Demonstratie

Krijg een VR-bril opgezet en kruip in de huid van een persoon met een angststoornis. Bekijk met eigen ogen hoe virtual reality geen sciencefiction is, maar therapeutisch wordt ingezet.

Programma Open Geestdagen

Open Geestdagen UPC KU Leuven opendeurdag 8 oktober 2023

'Het komt voor in de beste families' 

Concert

Mathias Vergels – ‘Lowieke’ uit Thuis – en zijn compagnon de route Manu Huylebroeck brengen muziek (gitaar en zang) en verhalen uit hun eigen leven én uit het boek 'Het komt voor in de beste families' van Similes vzw. 

Programma Open Geestdagen

Open Geestdagen UPC KU Leuven opendeurdag 8 oktober 2023

Acute psychische hulp 

Infosessie

Acute psychische hulp nodig, maar niet via opname of dagbehandeling? Dat is mogelijk. Teamleden van het Mobiel Crisisteam leggen uit hoe zij gedurende enkele weken snelle psychiatrische crisisinterventie en begeleiding bieden.

Programma Open Geestdagen