‘Slapen aan de verkeerde kant van het bed is slecht voor je’

De Nederlandse krant De Telegraaf schreef dat ‘slapen aan de verkeerde kant van het bed slecht voor je zou zijn.’ Dat moet blijken uit een onderzoek uitgevoerd door British Wool, een Britse organisatie die Britse wol promoot. Volgens het onderzoek, waaraan 1500 Britten deelnamen, zouden personen die in bed aan de linkerkant slapen, vlotter in slaap vallen dan rechtsslapers.

Het onderzoek roept bij experts vragen op. Ook professor Maarten Van Den Bossche, psychiater aan het UPC KU Leuven en verbonden aan het slaapcentrum op campus Gasthuisberg, zegt dat er veel aan te merken valt op het onderzoek.

De wetenschappers benadrukken dat er geen enkel bewijs bestaat dat de kant waar je slaapt een invloed heeft op je slaapkwaliteit. Welke factoren spelen dan wel een rol in een gezond slaappatroon? Van Den Bossche: ‘Bij slaapproblemen is je slaaphygiëne erg belangrijk. Onder die term vallen alle aanpasbare factoren die een invloed kunnen uitoefenen op je slaapkwaliteit.’  (...) Regelmaat is cruciaal, benadrukt Van Den Bossche. ‘Op hetzelfde uur gaan slapen, maar vooral op hetzelfde uur opstaan, heeft een positief effect op je slaapkwaliteit.’

Conclusie

In de Nederlandse krant De Telegraaf lezen we dat mensen die op de rechterkant van het bed slapen minder vlot in slaap vallen en zich minder uitgerust voelen dan hun linkse tegenhangers. Kletskoek, volgens wetenschappers. Aan welke kant je ligt, heeft geen invloed op je slaapkwaliteit. We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.

Factchecker: ‘Slapen aan de verkeerde kant van het bed is slecht voor je’| Knack