Stephan Claes over De gestreste samenleving

We dreigen te bezwijken onder onze drang naar volmaaktheid. "Maar elk tijdperk heeft zijn uitdagingen" en "Optimisme is een psychologische noodzaak". In De gestreste samenleving geeft psychiater Stephan Claes een stand van zaken van de condition humaine. In de krant geeft hij al een voorproefje.

"Jezelf voortdurend afvragen of je wel goed genoeg bezig bent, wat anderen van je denken. Constant het gevoel hebben dat je beoordeeld wordt, dat je negatief wordt ingeschat. Dat is duidelijk aan depressie en burn-out gekoppeld. Sociale media kunnen daarin een rol spelen: doordat je jezelf met anderen vergelijkt en vindt dat je de lat niet haalt. Het is niet simpel te bewijzen, en sociale media hebben veel voordelen, maar bij jonge en kwetsbare mensen kunnen ze een negatieve dynamiek versterken."

"Stress is in het algemeen ook een factor bij depressie. Vooral dan chronische stress. Veel mensen bezwijken daar geleidelijk aan onder, en kunnen dan moeilijk aanvaarden dat ze depressief zijn. Ze zijn lusteloos, kunnen niet meer genieten van het leven, slapen slecht, maar vinden van zichzelf dat ze geen reden hebben om depressief te zijn, en vinden dat ze niet zwak mogen zijn."

Volledig interview | De Morgen

De gestreste samenleving | Lannoo