“Te vaak wordt het 'opgelost' met kalmeerpillen” | Angst

Toby Alderweireld stopte als Rode Duivel als gevolg van een serie paniekaanvallen. Dat hij daar zo openhartig over spreekt, is broodnodig, vindt ­professor Stephan Claes. Ook psychiater Dirk De Wachter geeft duiding over wat een paniekaanval is.

“Druk in de borst is een van de voornaamste symptomen, daarom dat veel mensen denken dat er iets scheelt met hun hart”, zegt Stephan Claes, professor in de psychiatrie aan het UPC KU Leuven. “Dat in combinatie met ademnood associëren we allemaal met 'iets' aan het hart.”

Vanaf wanneer wordt een ­paniekaanval een paniekstoornis en moet je profes­sionele hulp gaan zoeken?

“Vanaf drie à vier aanvallen zonder uitlokkende oorzaak, kan je van een paniekstoornis spreken. Als patiënten vermijdingsgedrag gaan stellen, kan dat ook bijdragen tot de diagnose. Bijvoorbeeld: patiënten die een aanval kregen aan de kassa van de supermarkt en nu alle supermarkten mijden. Of mensen die een paniekaanval kregen achter het stuur en de auto links laten. De meeste patiënten weten dat die supermarkt of de auto niet de bron of oorzaak van de paniekaanval was. Maar ons brein legt graag verbanden.”

Is er medicatie die kan ­helpen?

“In de eerste plaats is psychotherapie aangewezen, met name cognitieve gedragstherapie. Als therapie en al het bovenstaande niet werkt, kan er overgegaan worden op antidepressiva, met name serotonineverhogende medicatie. Ik schat dat het in 20 à 30 procent van de ernstige gevallen nodig is. Maar ik merk zo ook dat er vaak te snel en met foute medicatie opgestart wordt.” (...) 

Lees

claes_vierkant_72dpi_4x3_4.jpg

Prof. dr. Stephan Claes is expert in stemmingsstoornissen. Hij superviseert de raadpleging angst en de raadpleging depressie of burn-out.