Wat als je elders niet naar het groot toilet durft te gaan?

Acht op de tien Vlamingen vermijden het om op een toilet buitenshuis een grote boodschap te moeten doen. Wanneer lijd je aan zo’n toiletfobie? Wat zijn de oorzaken? En hoe kan je die angst overwinnen? “Toiletfobie is een erkende diagnose” zegt psychiater prof. dr. Chris Bervoets van het UPC KU Leuven. “De impact kan verregaand zijn en iemands leven volledig verzieken.”

“Toiletfobie is een erkende diagnose en wordt in de psychiatrie als een specifieke fobie geclassificeerd”, vertelt prof. dr. Chris Bervoets. “Er bestaan verschillende vormen, die ook samen kunnen optreden en in ernst variëren. Zo zijn sommigen bang om in een openbaar toilet te urineren, terwijl anderen vooral moeite hebben met de grote boodschap. De impact van een fobie kan verregaand zijn en iemands leven volledig verzieken.” (...)

Hoe kan je deze fobie overwinnen?
“Er bestaat maar één goede tip en dat is ook de behandeling voor alle fobieën: confronteer jezelf met de situatie die de angst veroorzaakt”, besluit de psychiater. “Bij toiletfobie betekent dat bijvoorbeeld dat je effectief op een toiletbril gaat zitten. Daar blijf je tot de angstreactie in je lichaam is uitgewoed en er gewenning optreedt. Deze behandeling wordt exposure response prevention therapy genoemd. De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de fobie. Meestal zijn dat tussen de tien en twintig sessies.”
Virtual Reality Exposure Therapy is volgens dr. Bervoets de therapie van de toekomst als het aankomt op fobieën. “Met een VR-bril kan je een patiënt op een gecontroleerde manier blootstellen aan de situatie of het object waarvoor ze angst hebben. Bij een toiletfobie kan iemand op een virtueel toilet plaatsnemen, waarbij ze dan stap voor stap aan de situatie kunnen wennen. In België zijn er op dit moment wel nog niet veel centra die VR-brillen gebruiken.”

Lees