Raadpleging gender

Op deze raadpleging kan je als volwassene (18-65 jaar) of oudere (+65 jaar) terecht met problemen rond genderdysforie of genderincongruentie. De raadpleging vindt plaats binnen het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie - CeKSS. 

Kinderen of jongeren? CeKSS biedt enkel zorg aan volwassenen of ouderen. Als kind of jongere met problemen rond gender kan het CeKSS verwijzen naar externe zorgverleners, bijvoorbeeld het Centrum voor Seksuologie en Gender van UZ Gent.

Maak een afspraak

online aanvraag  

Locatie

Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2

Herestraat 49, 3000 Leuven 

psychiater-psychotherapeut en klinisch seksuoloog - 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
woensdag:
9:00 - 17:45
donderdag:
9:00 - 17:45
klinisch seksuoloog en systeemcounselor - 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
maandag:
9:00 - 17:30
woensdag:
9:00 - 17:30
donderdag:
9:00 - 17:30
Klinisch seksuoloog en relatie- en gezinstherapeut | 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
maandag:
9:00 - 17:30
donderdag:
8:30 - 16:30
Klinisch seksuoloog in opleiding onder supervisie van een lid van de vaste staf | 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2

Gesprekstherapie

Het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie -raadpleging seksuologie- (CeKSS) biedt gespecialiseerde begeleiding en zorg bij genderdysforie of genderincongruentie. In gesprekstherapie bekijken therapeuten samen met jou wat er nodig is om je onbehaaglijk gevoel (dysforie) te verminderen. In de gesprekstherapie kan er gewerkt worden rond het ‘meer aanvaarden van jezelf zoals je bent’ zonder meer, maar ook rond het realiseren van de wens naar een geslachtsbevestigende behandeling.

Als de gevoelde incongruentie met je lichaam zo groot is dat een geslachtsbevestigende behandeling noodzakelijk is, kan je na een begeleiding binnen het CeKSS verwezen worden naar het Centrum voor reproductieve en congenitale endocrinologie binnen UZ Leuven. Indien daar geen contra-indicaties worden vastgesteld, kan een hormonale behandeling worden opgestart. Voor een verdere chirurgische behandeling word je doorverwezen naar andere centra.

Heb je elders al een traject gevolgd en ben je reeds zeker dat je een geslachtsbevestigende hormonale therapie wenst, dan zijn enkele gesprekken binnen het CeKSS toch noodzakelijk. Dit om je te informeren rond verschillende aspecten en effecten van de mogelijke behandeling. Er wordt samen stilgestaan bij eventuele risicofactoren, draagkracht, coping-mechanismen én in welke mate er (voldoende) steun is vanuit de omgeving.

Naaste

De individuele gesprekken worden aangevuld met minstens één gesprek waarbij je een voor jou belangrijke naaste meebrengt. Dat heeft als doel om je traject zo ondersteund mogelijk te laten verlopen. Verder wordt minstens één gesprek met een psychiater van CeKSS voorzien, uit de overtuiging dat zorg op meerdere domeinen noodzakelijk is.

Breng verslagen mee

Ben je reeds in het bezit van attesten of uitgebreide verslaggeving, breng die dan zeker mee naar het eerste gesprek.

Wachttijd 

Tot onze spijt geldt momenteel een wachttijd van minstens een jaar voor een eerste raadpleging of intake binnen het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie. Gelieve daarmee rekening te houden. Dank voor je begrip. 

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie

Aanvraag gesprek

*: velden met een sterretje zijn verplicht in te vullen


Een andere vraag?
cekss [at] upckuleuven.be

campusplan_ghb_straten_en_poorten_2023_-_3op4_grijs.png

Rode straat, poort 2
Campus Gasthuisberg | route en parkeren

Vind gepaste zorg