Raadpleging gender

Op deze raadpleging kan je als volwassene (18-65 jaar) of oudere (+65 jaar) terecht met problemen rond genderdysforie of genderincongruentie. De raadpleging vindt plaats binnen het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie - CeKSS. 

Kinderen of jongeren? CeKSS biedt enkel zorg aan volwassenen of ouderen. Als kind of jongere met problemen rond gender kan het CeKSS verwijzen naar externe zorgverleners, bijvoorbeeld het Centrum voor Seksuologie en Gender van UZ Gent.

Maak een afspraak

016 34 80 00

online aanvraag  

klinisch psycholoog–seksuoloog en psychotherapeut - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
klinisch seksuoloog en systeemcounselor - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
maandag:
9:00 - 17:30
dinsdag:
10:00 - 17:30
woensdag:
10:00 - 17:30
klinisch seksuoloog en psychologisch consulent - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
maandag:
9:00 - 12:00 13:00 - 16:00
dinsdag:
9:00 - 11:00 13:00 - 17:00
donderdag:
9:00 - 12:00
psychiater-psychotherapeut en klinisch seksuoloog - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
woensdag:
9:00 - 17:45
donderdag:
9:00 - 17:45
Klinisch seksuoloog in opleiding onder supervisie van een lid van de vaste staf | 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl

Gesprekstherapie

Het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie -raadpleging seksuologie- (CeKSS) biedt gespecialiseerde begeleiding en zorg bij genderdysforie of genderincongruentie. In gesprekstherapie bekijken therapeuten samen met jou wat er nodig is om je onbehaaglijk gevoel (dysforie) te verminderen. In de gesprekstherapie kan er gewerkt worden rond het ‘meer aanvaarden van jezelf zoals je bent’ zonder meer, maar ook rond het realiseren van de wens naar een geslachtsbevestigende behandeling.

Als de gevoelde incongruentie met je lichaam zo groot is dat een geslachtsbevestigende behandeling noodzakelijk is, kan je na een begeleiding binnen het CeKSS verwezen worden naar het Centrum voor reproductieve en congenitale endocrinologie binnen UZ Leuven. Indien daar geen contra-indicaties worden vastgesteld, kan een hormonale behandeling worden opgestart. Voor een verdere chirurgische behandeling word je doorverwezen naar andere centra.

Heb je elders al een traject gevolgd en ben je reeds zeker dat je een geslachtsbevestigende hormonale therapie wenst, dan zijn enkele gesprekken binnen het CeKSS toch noodzakelijk. Dit om je te informeren rond verschillende aspecten en effecten van de mogelijke behandeling. Er wordt samen stilgestaan bij eventuele risicofactoren, draagkracht, coping-mechanismen én in welke mate er (voldoende) steun is vanuit de omgeving.

Naaste

De individuele gesprekken worden aangevuld met minstens één gesprek waarbij je een voor jou belangrijke naaste meebrengt. Dat heeft als doel om je traject zo ondersteund mogelijk te laten verlopen. Verder wordt minstens één gesprek met een psychiater van CeKSS voorzien, uit de overtuiging dat zorg op meerdere domeinen noodzakelijk is.

Breng verslagen mee

Ben je reeds in het bezit van attesten of uitgebreide verslaggeving, breng die dan zeker mee naar het eerste gesprek.

Raadpleging via telefoon of videochat

Naast raadplegingen in het ziekenhuis is ook een raadpleging via telefoon of videochat mogelijk. Zorgmedewerkers of medewerkers van het secretariaat maken je hierbij graag wegwijs.

Tarieven
 

raadpleging minuten euro
individueel 45 57.55
koppel 60 76.40
via video 45 51.30
via video 60 68.41
via telefoon 45 34.21
via telefoon 60 54.30


Terugbetaling ziekenfonds

Een beperkte terugbetaling is mogelijk, afhankelijk van je ziekenfonds. Vraag dit na en bezorg zo nodig een formulier voor terugbetaling aan een zorgmedewerker van deze raadpleging, die dit helpt in orde te brengen.

Werkwijze afspraak maken

Aanvragen voor therapie worden op dinsdag behandeld. Nadien word je gecontacteerd, naar keuze telefonisch of per e-mail, om een afspraak voor een intakegesprek vast te leggen. Je afspraak wordt pas definitief ingepland nadat je de afspraak hebt bevestigd.

Verhinderd?

Ben je verhinderd voor je afspraak? Laat het ons zo snel mogelijk weten, zodat we tijdens de vrijgekomen tijd andere mensen kunnen helpen.

Attest

Je kan een attest verkrijgen met de datums en uren van je therapie. Dat attest geldt echter niet als medisch attest (ziektebriefje). Het wordt niet door elke werkgever aanvaard ter staving van je afwezigheid op het werk. Ga dit vooraf na bij je werkgever.

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie

Aanvraag gesprek

*: velden met een sterretje zijn verplicht in te vullen


Een andere vraag?
cekss [at] upckuleuven.be

Vind gepaste zorg